Kysymyksiä ja vastauksia
Olemme koonneet meille yleisimpiä esitettyjä kysymyksiä. Sinua helpottaaksemme kysymykset on järjestetty aihealueittain. Jos et löydä näistä vastausta kysymykseesi, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään. Kirjoita meille Ota yhteyttä -sivun lomakkeen avulla.
Liesikuvut – asennus
Liesituulettimen runkoon tulevien ruuvien asennus
Liesituulettimen ja -kuvun mukana tulee yleensä pussillinen erikokoisia asennusruuveja. Älä koskaan käytä liesituulettimen runkoon kiinnitettävinä ruuveina muita kuin alkuperäisruuveja. Runkoon tulevat ruuvit ovat yleensä lyhyitä ja tylppäpäisiä (kuten esim. liesikuvun takaseinään tuleva muovinen peitelevy tai Savo asennusraudat). Pitkien ja teräväkärkisten ruuvien käyttö voi rikkoa liesikuvun sisällä kulkevien johtojen eristyksen ja tehdä rungon jännitteiseksi ja siten hengenvaaralliseksi. Jos et ole varma onko ruuvi juuri oikea tarkoitukseensa, otathan yhteyttä Savon asiakaspalveluun.
Voinko asentaa liesikupuni puuhellan päälle?
Liesikuvun tai -tuulettimen asentaminen puuhellan tai -kamiinan yläpuolelle on kielletty. Tämä siksi, että puulämmityksen tuottama lämpökuorma voi olla niin suuri, että liesikuvun muoviset osat tai elektroniikka eivät kestä sitä vahingoittumatta.
Mistä löytyvät käyttö- ja asennusohjeet?
Käyttöohjekirja löytyy liesikuvun mukana toimitetun asennustarvikepakkauksesta. Joissakin malleissa se on laitteen sisällä rasvasuodattimien takana. Käyttöohjekirja löytyy kotisivuilta myös tuotetietojen liitteistä.
Normaalia korkeampi huonekorkeus
Osaan malleista on tarjolla suojaputkien jatko-osia. Jatkoputket ovat ilmoitettu tuotteen tilausohjeissa.
Liesikuvut – hankinta
Missä SAVO tuotteisiin voi tutustua ja ostaa?
Savo-liesikupuihin ja liesituulettimiin voi tutustua ja niitä myyvät useimmat keittiökalustemyyjät sekä kodinkoneliikkeet että rautakaupat. Savo Oy:n myyntinäyttely sijaitsee Vantaalla ja on avoinna arkipäivisin klo 8.00–16.00 (Muuntotie 1, 01510 Vantaa). Mikäli haluat tietää lähimmän ostopaikan, ole yhteydessä asiakaspalveluumme info@savo.fi tai puh. 0207-181 450.
Liesikuvut – hoito
Kondenssivesi
Kondenssivesiongelma voi johtua näistä seikoista:
- huoneilman kosteuspitoisuus poikkeuksellisen korkea
- riittämättömästi lämpöeristetty poistokanava
- liian kapea putkisto, paine tiivistää kosteuden hormin sisäpintaan
- riittämätön tuulettimen jälkikäyttö
- takaiskuventtiili (perhospelti) ei toimi tai puuttuu
- huoneiston puutteellinen korvausilmansaanti
- vesikaton yläpuolella poistokanavan päästä puuttuva sadesuoja tai jokin muu sadevesivuoto hormiin
- yllä olevien summa
Miten varmistan, että liesikupu toimii moitteettomasti?
Liesikuvun tai tuulettimen toimivuuteen vaikuttavat:
1) rasva- ja hiilisuodattimien puhtaus:
käyttöohjeissa on kerrottu tai laite ilmoittaa automaattisesti itse suodattimien puhdistus- ja vaihtovälit
2) huoneistossa ja keittiössä tulee olla riittävä korvausilman saanti:
avaa tarvittaessa tuuletusikkuna, kun liesituuletin on toiminnassa
3) valitse halkaisijaltaan riittävän suuri poistokanava:
suositusmitta Ø 160mm (minimimitta Ø 125mm)
4) poistokanaviston pituus ja mutkat:
vältä ylimääräisiä mutkia tai käytä pyöristettyjä poistokanavan kulmia
5) asennusvaiheessa tulee varmistaa poistoilmakanaviston puhtaus
Liesikuvun puhdistus
Liesikupu tulee puhdistaa säännöllisesti!
Pintojen puhdistus: rasvaroiskeet pitää puhdistaa mielellään aina käytön jälkeen. Älä käytä hankaavia tai syövyttäiviä aineita tai sieniä. Käytä metallipintoihin soveltuvia puhdistusaineita. Noudata pesuainepakkauksen ohjeita.
Rasvasuodattimen puhdistus: koska liesikuopu kerää tehokkaasti ruoanvalmistuksessa syntyviä käryjä ja höyryjä tulee rasvasuodattimet puhdistaa 30 käyttötunnin tai vähintään kahden kuukauden välein. Pese suodattimet käsin tai astianpesukoneessa miedolla pesuaineella.
Liesikuvut – tekniikka
Kuinka muunnan liesituulettimien datasivulla ilmoitetun m3/h litroiksi sekunnissa (l/s)?
Liesituulettimen kyky siirtää ilmamäärää IEC-standardin mukaisesti ilmoitetaan yleensä aina yksikössä kuutiometriä tunnissa (m3/h). Tätä lukemaa on yleensä hieman vaikea ymmärtää, sillä emmehän puhu kuutiometreistä arkielämässämme. Litra onkin huomattavasti ymmärrettävämpi mitta ja onneksi m3/h saa nopeasti muutettua litraksi sekunnissa (l / s) jakamalla 3,6:lla.
Esimerkki: Savon liesituulettimelle C-52 ilmoitetaan maksimi ilmamääräksi 700 m3/h. Tämän kun jakaa 3,6:lla, saadaan tulokseksi noin 195 litraa sekunnissa.
Valot
Liesikupujen valot ovat joko LED-valoja tai halogeenivaloja. Energiatehokkaat LED-valot ovat lämpötila-arvoiltaan 3000-4000K ja halogeenilamput ovat 2700K.
Savon mallistoesitteessä on kerrottu kunkin kupumallin osalta käytetyt valaisintyypit.
Liesituulettimen äänitaso
Omilla puhallinmoottoreilla varustettujen liesituulettimien äänenvoimakkuudet (dB–arvot) on kerrottu tuote-esitteissä sekä EU-direktiivin mukaisesti energiatunnistetarrassa. Arvot on kerrottu tuulettimen pienimmällä ja suurimmalla nopeudella (ei intensiiviteholla). Arvot ovat normaalisti välillä 50–65 dB. Jos kyseessä on ulkoisella huippuimurilla varustettu ratkaisu, on mahdollista asentaa hormiputkeen äänenvaimentaja, joka vaimentaa ylhäältä huippuimurilta tulevaa moottorin ääntä.
Mikä on poistohormin suosituskoko?
Poistoilmaputkiston suunnittelu on tärkeä sisäilman raikkauteen vaikuttava asia. Putkiston halkaisijalla on suuri merkitys, kuinka paljon ilmaa saadaan puhallettua tai imettyä putkistosta. T-haaroja tulee välttää ja 90 asteen mutkien ja kavennusten määrä tulee välttää. Savon mallistoesite kertoo suositukset putkiston koolle (125mm, 160mm). Huippuimurin ollessa kyseessä, tulisi huippuimurin putken koko vastata liesikuvun lähtölaipan kokoa.
Tehokkain ilmanvaihto saadaan aikaiseksi kun poistokanavan halkaisija on ∅ 160mm. Minihalkaisija poistokanavalle on ∅ 125mm.
Mitä eroa on liesituulettimella ja liesikuvulla?
Liesituuletin on omalla moottorilla varustettu laite. Liesituuletin liitetään joko poistohormiin tai varustetaan tehokkaalla hiilisuodattimella jolloin se toimii huoneilmaan palauttavana.
Liesikuvussa on ohjauselektroniikka, jolla ohjataan joko katolla olevaa huippuimuria tai ilmanvaihtokoneen tuuletinmoottoreita. Liesikupu voi kerrostalokäytössä olla myös täysin passiivinen ’huuva’, joka on varustettu vain valoilla ja kiinteällä lukittavalla poistoilmaventtiilillä.
Liesikuvut – valinta
Liesikupuni ei ole sähköisesti yhteensopiva huippuimurini kanssa, miten tästä eteenpäin?
Joskus voi käydä niin, että syystä tai toisesta on tullut hankituksi huippuimurin (tai ilmanvaihtokoneen) kanssa sähköisesti epäyhteensopiva liesikupu. Liesikupu on kenties tarkoitettu vain AC-huippuimureiden ohjaamiseen, mutta liesikupu olikin EC-huippuimureiden ohjaamiseen suunniteltu versio, tai päinvastoin.
Jos joko liesikuvun tai huippuimurin vaihto toiseen tekniikkaan ei syystä tai toisesta ole enää mahdollista, voidaan eri tekniikkaa olevat laitteet sovittaa yhteensopiviksi. Tämä tapahtuu erillisellä, liesikuvun ja huippuimurin väliin asennettavalla muuntimella. Kysy lisää Savon teknisestä asiakaspalvelusta.
Pitääkö liesikupuni olla EC- vai AC-tyyppiä?
Liesikupua valittaessa on aina tiedettävä ohjataanko sillä AC– vai EC-tekniikan huippuimuria. Sekä liesikuvun, että huippuimurin täytyy olla samaa tekniikkaperhettä (eli joko AC tai EC). Savolla kaikkien EC-mallin huippuimurien ohjaukseen sopivien liesikupujen nimi alkaa pienellä e-kirjaimella (esim. eGH-56). Kaikki muut Savon liesikuvut (esim. GH-56) ohjaavat AC-huippuimureita tai sitten niissä ei ole ulkoisen puhaltimen ohjausominaisuutta ollenkaan.
Mikä malli sopii kerrostaloon?
Kerrostalon tai rivitalon ollessa kyseessä on tyypillistä, että taloyhtiö määrittää ja hyväksyy kohteeseen soveltuvat liesituuletin- tai kupumallit. Ennen suunnittelun aloittamista tulee kysyä ohjeet isännöitsijältä. Savolla on ratkaisu myös tilanteeseen, jossa vaatimuksena palonrajoitustekniikka.
Miten varmistaa sopiiko vanha huippuimuri uuteen SAVO-liesikupuun?
Kun valitaan liesikupua kohteeseen, jossa on jo olemassa oleva huippuimuri, on tärkeätä varmistua huippuimurin ja liesikuvun yhteensopivuudesta. Tehottomalla tai huonokuntoisella vanhalla huippuimurilla ei saavuteta riittävää imutehoa ja näin kärynpoisto ei ole tyydyttävä. Voit tarkistaa huippuimurin ja liesikuvun yhteensopivuuden tästä ohjeellisesta taulukosta.
Minkälainen liesituuletin sopii kohteeseeni?
Kupu, tuuletin, seinä, saareke, pöytä, integroitu, design?
Liesikuvun valinnassa on tärkeänä tekijänä omat tarpeet, miltä keittiön tulisi näyttää ja toimia. Tuleeko laite seinälle, kattoon (saareke), integroituna työtasoon tai kaapistoon. Halutaanko design-mallia vai perinteistä kupua. On tärkeätä ymmärtää myös kiinteistön tekniset vaatimukset ja rajoitukset. Onko kyseessä omalla puhallinmoottorilla varustettu liesituuletin (poisto katolle tai huoneilmaan palauttava), katolla sijaitsevaa huippuimuria ohjaava liesikupu vai ilmanvaihtojärjestelmää ohjaava malli. Savon valikoimasta löytyvät myös kerrostaloihin suunnitellut venttiili- ja palonrajoittimella varustetut mallit.
Mistä tiedän asuntoni ilmanvaihtojärjestelmän?
Ennen suunnittelun aloittamista asunto-osakeyhtiöissä on syytä kysyä ohjeet isännöitsijältä.
Valot – yhteensopivuus
Miten valitsen virtalähteen?
Valojen ottotehon (W) summa ei saa ylittää virtalähteessä annettua arvoa. Varmista, että ne ovat toisiinsa yhteensopivia, 12V tai 24V.